حکم نگاه کردن به فیلمهاى مبتذل
همه مراجع (به جز آیت اللّه تبریزى و آیت اللّه سیستانى): با توجه به اینکه دیدن این گونه فیلمها به طور معمول شهوت برانگیز و مقدمه ارتکاب گناه مىباشد، نگاه به آنها حرام است.
آیت اللّه سیستانى: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه نیز باشد، بنابر احتیاط واجب نگاه به زنان جایز نیست.
آیت اللّه تبریزى: نگاه به فیلمهایى که موجب تحریک شهوت بر حرام یا ترویج فساد در جامعه باشد، جایز نیست.
پاسخ مراجع عظام تقلید:
همه مراجع: اگر صحنههاى نامشروع و مبتذل سانسور شود و یا به گونهاى از نگاه انسان پنهان بماند، مشاهده سایر بخشهاى آن - چنانچه بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه باشد و باعث مفسده نگردد - اشکال ندارد.
(پس چنانچه موجب مفسده باشد، یعنی انسان را برای ارتکاب گناه تحریک کند یا با قصد لذت بردن و تحریک شهوت دیده شود و یا صحنههای سانسور نشده که مشاهده آنها مقدمه ارتکاب گناه است دیده شوند حکم آن همان حکم مساله قبل است.)
توضیح:
منظور از حرام: عمل حرام در فقه اسلامی به عملی گفته میشود که انجام آن منجر به هلاکت انسان میشود و به همین دلیل خداوند به ترک آن حکم میکند. در صورتی که کسی عمل حرامی انجام دهد مستحق عقوبت و عذاب است. منظور از عذاب این نیست که مانند تنبیه کردنهای ما خداوند دادگاهی تشکیل میدهد و حکمی صادر میکند و سپس مامورینی میآیند و آن حکم را اجرا میکنند! خیر. منظور این است که در اثر انجام آن عمل برای آن شخص یک شخصیتی ایجاد میشود که شخصیت او عین عذاب و گرفتاری هلاک کننده است. این شخصیت در قیامت خود را ظاهر مینماید و در آن شرایط دیگر نمیشود مانند دنیا با انجام عمل دیگری این شخصیت را تغییر داد.
منظور از احتیاط واجب: احتیاط واجب یعنی اینکه یا شما میبایست از مرجع تقلید خود در آن حکم تبعیت کنید یا در آن حکم درصورتی که مرجع شما اجازه داده است به مجتهد دیگری رجوع کنید. یک مجنهد در صورتی جکم به احتیاط واجب میکند که از طریق ادله به قطع و یقیین نرسیده باشد اما احتمال وجوب انجام یا ترک فعل را بدهد.
************************************************************************************ ************************************************************************** *****************************************************
*******************************************************************